Categorii
Știri

Calendar ortodox 14 noiembrie 2021. Zi importantă pentru toți românii

Calendar ortodox 14 noiembrie 2021. Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului

Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului este o zi importantă pentru toți creștinii. Acesta este ultima zi în care se mai pot consuma produse de origine animală, mai precis carne, lapte, ouă. Această zi marchează începerea Postului Nașterii Domnului . Perioada de post în care nu ai voie să mânănci aceste alimente ia sfârșit în prima zi de Crăciun.

În timpul Postului Nașterii Domnului, există zile în care este dezlegare la pește. De cele mai multe ori, aceste dezlegări au loc în zilele de sărbătoare. Românii credincioși aleg să postească pentru a se curăța de păcate pentru a putea primi Sfânta Împătășanie.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2021. Ce rugăciune trebuie să rostești

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.„