Categorii
Știri

BNR lansează o nouă monedă. Ce valoare are și cine apare pe ea

Banca Națională a României a lansat vineri o monedă de aur prin care a marcat 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

Potrivit BNR, moneda de aur cu chipul lui Iuliu Maniu are o valoare nominală de „500 de lei”, însă prețul pentru achiziția acesteia este de peste o mie de lei.

Monedă din aur cu chipul lui Iuliu Maniu

Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 6 februarie, o monedă din aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu.

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda cu diametrul de 35 de mm și o greutate de 31,103 grame, va fi emisă într-un tiraj de 1.000 de piese.

Pe aversul monedei va fi reprezentat palatul Adunării Deputaţilor din Bucureşti în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA”, în arc de cerc, anul de emisiune „2023”, stema României şi valoarea nominală „500 LEI”.

Pe reversul monedei va fi înscripționat portretul, numele şi semnătura lui Iuliu Maniu şi anii între care a trăit acesta „1873” şi „1953”.

Care va fi prețul monedei de 500 de lei

Prețul de vânzare al acestei monede de aur va fi de 14.500 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Potrivit BNR, monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, iar pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

„Monedele din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”, se mai arată în comunicatul BNR.