Categorii
Știri

Atenție la ultima escrocherie de pe rețelele de socializare! „Datele ajung în posesia atacatorilor!”

Atenție la ultima escrocherie de pe rețelele de socializare! „Datele ajung în posesia atacatorilor!”. Iată toate detaliile!

Atenție la ultima escrocherie de pe rețelele de socializare

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că există un nou tipar de înșelătorie pe rețelele sociale. Aveți mare grijă cui furnizați datele dumneavoastră personale:

„Atenție la postările de pe rețelele de social media care promovează false oportunități de investiție sau câștig rapid!

Odată ce accesează link-ul promovat, utilizatorii sunt redirecționați către pe site-uri de phishing care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă potențialele victime furnizează informații sensibile.

Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online.

Verificați mereu sursa informației precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată, atunci probabil este o capcană.

Atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi!

Raportați astfel de postări, precum și paginile de social media care le promovează pentru fraudă (scam).

Pentru a antrena utilizatorii din România să evite cele mai întâlnite amenințări de pe net, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri din sectorul privat, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro, un instrument util pentru îmbunătățirea frecventă a reflexelor de securitate în online”, au alertat reprezentanții DNSC.

Poți rămâne și fără conturile de socializare

O altă metodă de înșelătorie îi vizează pe utilizatorii platformei Instagram, una dintre cele mai utilizate din întreaga lume, care nu iau în calcul atacurile cibernetice care au debutat anul acesta. Mai nou, utilizatorii pot rămâne fără cont la un click distanță! Specialiștii explică ca hackerii au trecut la următorul nivel, trimițând mesaje greu de ratat, cu link-uri pe care majoritatea tind să le deschidă ca de exemplu: un utilizator vă roagă să-l votați pentru a câștiga un concurs prin intermediul unui link. Acest link are drept scop eliminarea dumneavoastră de pe platforma Instagram. Astfel, persoanele care vor pica în această capcană riscă să rămână fără cont și fără date personale. Totodată, specialiștii susțin că aceste persoane pot rămâne și fără control asupra dispozitivului pe care îl dețin.

Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra contul de socializare

Noile atacuri cibernetice vizează printr-un singur link 100.000 de conturi odată și este suficient ca doar 1% dintre utilizatori să dea click ca hackerii să-și atingă scopul:

„Luăm drept exemplu un mesaj de acest tip pe care l-am primit pe Instagram, care sună așa: „Am nevoie de ajutorul tău, sunt într-un concurs, poți vota pentru mine?”

Iniţial nu am pus la îndoială verificitatea mesajului, pentru că numele şi pozele erau ale unei persoane pe care o cunosc. Aşa că am zis că o ajut.

Am primit instant al doilea mesaj în care formula de adresare s-a schimbat: „Vă trimit link-ul de vot, tot ce trebuie să faceți este să-l copiați și să-l trimiteți ca să pot aproba logarea pentru vot””, potrivit Elena Predoiu, Antena 3 CNN.