Categorii
Știri

Anunț oficial: acești pensionari vor avea pensiile îngheţate în 2023

Ministerul Finanțelor a publicat, marți seara, „ordonanța trenuleț”, cea care stabilește principalele măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023. Actul normativ stabilește că salariile bugetarilor se măresc cu 10%, de la începutul anului, însă salariile demnitarilor rămân înghețate la nivelul actual.

Cine va avea pensiile înghețate în anul care vine

Mai exact, sunt vizate cinci categorii de pensionari ale căror venituri nu se vor indexa cu rata inflației, astfel că nu vor beneficia de niciun fel de creștere anul viitor, şi anume:

  1. Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România

  2. Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcționează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice

  3. Funcționarii publici parlamentari

  4. Membrii Corpului diplomatic şi consular al României

  5. Membrii Curţii de Conturi

De asemenea, proiectul propune majorarea salariilor bugetarilor cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.

„Din toate datele pe care le am, la nivelul guvernului nu doar că nu se va întâmpla, dar nici nu există intenția să aibă loc acest lucru. AU mai existat periodic diverse speculații pe această temă. Nu există această intenție, iar demnitarii din România vor avea, cel puțin datelor oficiale pe care le dețin și nu am elemente care să justifice semne de întrebare, nici în cunoscuta ordonanță trenuleț nu sunt astfel de elemente. Dimpotrivă, există o orientare extrem de așezată în cumpătare și buna cântărire a modului în care sunt cheltuiți banii publici. (…) Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.