Categorii
Știri

ANM, cod portocaliu și galben de ninsori și viscol. Zonele unde se va depune strat consistent de zăpadă

ANM a emis mai multe alerte cod portocaliu și cod galben de ninsori abundente și viscol. Meteorologii anunță că va ninge în mai multe zone și se va depune strat consistent de zăpadă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți dimineață, mai multe mesaje de avertizare privind evoluția vremii din următoarele ore.

Specialiștii anunță o iarnă severă în finalul lunii noiembrie și debutul de decembrie în mai multe regiuni din țară.

Sunt prognozate ninsori abundente, depunere de strat de zăpadă și intensificări de vânt cu viteze de până la 80-90 km/h în zonele înalte.

Alerte cod portocaliu și galben de ninsori abundente și viscol. ANM anunță strat consistent de zăpadă

Primul mesaj emis marți de ANM cuprinde două alerte, una cod portocaliu și alta cod galben. Ambele vizează intensificări de vânt și ninsori viscolite.

Codul portocaliu intră în vigoare la ora 12.00 și expiră la 18.00. În zona de litoral a județului Constanța vor fi intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 80…90 km/h.

Alerta cod galben a intrat deja în vigoare la ora 10.00 și este valabilă până la 20.00. În intervalul menționat, în Dobrogea, precum și în vestul și sud-vestul Olteniei vântul va avea intensificări, cu rafale cuprinse între 55 și 75 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridonali și de Curbură, cu viteze ce vor depăși 75…85 km/h și va ninge viscolit.

Seara aduce ninsori abundente și viscol

Al doilea mesaj din partea ANM se referă la intensificări ale vântului și ninsori abundente. Astfel, de marți de la ora 23.00 până miercuri dimineață la 11.00, un cod portocaliu intră în vigoare pentru nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali.

ANM, cod portocaliu și galben de ninsori. Sursa foto: meteromania.ro
Aici va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 75…85 km/h și va fi viscol.

ADVERTISEMENT

La ora 20.00 intră în vigoare și un cod galben de ninsori și viscol, care expiră pe 1 decembrie la ora 16.00. În intervalul menționat, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h.

La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 85…95 km/h, viscolind ninsoarea. Până în dimineața zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice.

ADVERTISEMENT

ANM a emis și o informare de vânt și precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare

Nici celelalte zone din țară nu vor fi ocolite de vremea rea. De marți, ora 10.00, până miercuri la ora 20.00, a intrat în vigoare o informare meteo.

”În intervalul menționat, temporar, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală cuprinse în general între 50 și 60 km/h și vor fi precipitații pe arii restrânse moderate cantitativ.

În sud-estul și sudul extrem al țării, pe parcursul zilei de marți (30 noiembrie) vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare.

La munte va ninge, iar în regiunile intracarpatice în cursul nopții de marți spre miercuri (30 noiembrie/01 decembrie) local vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă”, anunță ANM.