Categorii
Știri

Aderarea României la spaţiul Schengen a fost respinsă. Austria şi Olanda au votat împotrivă

Austria şi Olanda au votat împotriva României şi Bulgariei

România şi Bulgaria s-au lovit de opoziţia Olandei şi Austriei, în timp ce Croaţia a beneficiat de sprijin unanim şi a devenit oficial cel de-al 27-lea membru cu drepturi depline a Spaţiului Schengen.

Anterior, Olanda îşi exprimase opoziţia faţă de intrarea Bulgariei, în timp ce Austria s-a exprimat clar împotriva României şi Bulgariei. De altfel, oficialii olandezi au subliniat că în continuare se opun doar Bulgariei, votul împotriva României fiind conjunctural, dat fiind că cele ţări au fost supuse votului la pachet şi nu separat.

Rezultatul votului a fost 25-2 în favoarea aderării României şi Bulgariei, dar pentru aderarea la Schengen era nevoie de unanimitate.

Respingerea României a stârnit o serie de reacţii, în plan politic Marcel Ciolacu remarcând că opoziţia Austriei este un cadoul de Crăciun pentru Vladimir Putin.

De asemenea, în plan european, Comisarul pentru Afaceri Interne Ylva Iohansson şi-a exprimat dezamăgirea faţă de neacceptarea ţării noastre în spaţiul comunitar de liberă circulaţie, subliind că integrarea României şi Bulgariei va rămâne principalul obiectiv al mandatului său, care va expira în 2024.